İçeriğe geç

Domates Ekilecek Toprak Nasıl Olmalı

Domates en iyi hangi toprakta yetişir?

Toprak Gereksinimleri: Domatesler seçici olmasa da, filtre edici, humus ve organik madde açısından zengin ve iyi su tutma kapasitesine sahip tınlı toprakları severler. Kumlu tınlı topraklarda erkencilik gösterir.

Domatesin verimli olması için ne yapmak lazım?

Domates verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azotu içeren gübreler uygulanmalıdır. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi sebzenin azot eksikliğini giderir.

Domates ekerken nelere dikkat edilmeli?

Derin, iyi drenajlı, iyi su tutma özelliğine sahip, humus ve besin açısından zengin tınlı toprakları tercih eder. Toprak pH’ı 5 ile 7 arasında (hafif asidik), tuzsuz veya hafif tuzlu toprak (2,3 mS’den az) olan toprakları sever. Ana kökler derinlere ulaşabildiğinden, toprak derinlemesine sürülmelidir. Gerekirse pulluk tabanı kırılmalıdır.

Domates her toprakta yetişir mi?

Domatesler toprak konusunda seçici sayılmazlar. Domatesler iklim koşullarının uygun olduğu hemen hemen her toprakta yetiştirilebilir. Domatesler tuzluluk içermeyen ve iyi hava ve su tutma kapasitesine sahip derin topraklarda daha verimlidir. Domatesler hem kumlu toprakta hem de hafif tınlı toprakta yetiştirilebilir.

Domates en çok hangi gübreyi sever?

Domatesler için hangi gübre? Domateslere azot, fosfor ve potasyum gübreleri uygulayabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlanmışsa, potasyum bazlı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişme aşamasındaysa ve toprağınızda azot düşükse, üç bileşeni de dengeleyen gübreler seçebilirsiniz.

Domates ekilen toprak nasıl olmalı?

Domates bitkisinin toprak ihtiyacı derin, iyi drenajlı, yüksek su tutma kapasitesine sahip, organik madde açısından zengin kumlu tınlı topraktır. Domates yetiştirdiğimiz alanda organik madde miktarını artırmak için toprağa hayvansal gübre karıştırılması önerilir.

Domatesin dibine ne ekilir?

Fesleğen ve maydanoz gibi yeşil bitkiler ve havuç ve frenk soğanı gibi kök bitkiler de domateslerin sadık yardımcıları olarak kabul edilir. Serada veya dışarıda domateslerin arasına homojen bir şekilde ekilen bu yardımcı bitkiler çoğu zararlı tarafından sevilmez.

Domatese şeker gübresi verilir mi?

Sebzeler: Şeker gübresi sebzeleri beslemeye yardımcı olabilir. Domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler bu gübreden özellikle faydalanabilir. Meyveler: Elma, armut ve şeftali gibi meyve ağaçları da şeker gübresiyle gübrelenebilir. Meyve verimini artırabilir ve kalitesini iyileştirebilir.

Domates fidelerinin çabuk büyümesi için ne yapmamız lazım?

Domates fidelerinin güneş ışığına ve suya ihtiyacı vardır. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyür. Bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı büyümesi için güneş ışığı gereklidir. Domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için su olmazsa olmazdır.

Domatese ne zaman su verilmez?

» Dikim ve Bakım Prosedürü: Hemen can suyu verilir.

Domates çift dikilir mi?

Fideleri sıralar halinde çiftler halinde ekerseniz, uzun vadede hem hasat hem de sulama maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Domates fidelerini sıralar arasında 40-60 cm, sıralar arasında 90-130 cm mesafe bırakarak ekebilirsiniz.

Domates tohumu ekildikten kaç gün sonra çıkar?

Domates tohumları kaç günde çimlenir? Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ila 20 günde çimlenmeye başlar. Domates tohumlarının da çimlenmesi için bu zamana ihtiyacı vardır. Çimlenen domates tohumları yaklaşık 4-6 cm boyunda domates fidelerine dönüştüğünde daha büyük bir saksıya veya bahçeye ekilebilirler.

Gübresiz domates yetişir mi?

Urfa’nın Karaali ilçesinde jeotermal seracılık yapan Ziraat Mühendisi Mustafa Keskiner, gübre fiyatlarının arttığını belirterek, “Topraksız yetişen domates gübresiz yetişemez” dedi.

Domatese toz kükürt ne zaman atılır?

Sıvı kükürtün domates bitkilerine uygulanması genellikle domatesler gençken, yüksek hastalık riski dönemlerinde veya hastalık belirtileri görüldüğünde başlar. Akşam veya serin havalarda, bitkilerin yapraklarına dikkatlice püskürtülerek uygulanması önemlidir.

Domates fidesi kaç cm ara ile dikilir?

Domates yetiştirirken sıra arası ve üstü mesafeler sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerinde sıra arası 60-80 cm, sıra arası 50-60 cm olmalıdır. Yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra arası 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem tutulmalıdır.

En kaliteli domates nerede yetişir?

İdeal ışık ve sıcaklık gibi uygun iklim koşullarına sahip olması nedeniyle Türkiye’de yetiştirilen domateslerin Avrupa’da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu tespit edilmiştir.

Gübresiz domates yetişir mi?

Urfa’nın Karaali ilçesinde jeotermal seracılık yapan Ziraat Mühendisi Mustafa Keskiner, gübre fiyatlarının arttığını belirterek, “Topraksız yetişen domates gübresiz yetişemez” dedi.

Domatese kaç günde bir su verilir?

Domates, patlıcangiller familyasına ait olup Amerika’ya özgü kırmızı bir meyvedir. Amerika’dan dünyanın geri kalanına yayılan domatesler, düzenli sulama ile artık birçok ülkede, özellikle Asya ve Avrupa’da yetiştirilebilmektedir. Güneş ışığını seven ve her üç günde bir sulanarak yetiştirilebilen bir meyvedir.

Hangi domates daha verimli olur?

Ankara’nın Ayaş ilçesine özgü bir çeşit olan Ayaş domatesi, ülkemizin en verimli domates çeşitlerinden biridir. Tamamen doğal koşullarda ve eski tohumlardan üretilen bu domates çeşidi, ince kabuklu ve sulu bir yapıya sahiptir. Ancak Ayaş domatesinin ince kabuğu, raf ömrünün kısa olmasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir