Pas hastalığı ilacı ne zaman atılır?
Genel olarak, püskürtme için en iyi zaman, bayrak yaprağının tamamen açıldığı yaprak döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır. Erken evrelerde bitkinin üst kısımlarına doğru ilerleyen bir istila durumunda, bayrak yaprağının çıkmasını beklemek gerekir. Gerekirse, püskürtmeden 3 hafta sonra ikinci bir püskürtme uygulanabilir.
Arpada pas hastalığı olur mu?
Buğday pası patojenlerinin konukçuları ekili ve yabani ot bitkileridir. Sarı pasın konukçuları buğdayla birlikte ekili bitkiler olan arpa ve çavdardır; kahverengi pasın konukçusu ise hem buğday hem de arpadır.
Arpaya kök boğaz ilacı ne zaman atılır?
Genel olarak en iyi uygulama zamanı, bayrak yaprağının tam açıldığı kılıf döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır.
Pas hastalığı verimi ne kadar düşürür?
Pas hastalığı için elverişli koşulların devam etmesi ve hastalığın başaklara sıçraması halinde yüzde 70-80’e varan ürün kayıplarına yol açabileceğini anlatan Endes, “10 Haziran’dan sonra hava sıcaklıklarının artmasıyla pas hastalığı etkisini kaybedecek.” dedi.
Pas ilacı atıldıktan sonra yağmur yağarsa ne olur?
Yağmur bekleniyorsa, ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamadan yaklaşık 10 saat sonra yağmur yağarsa, pestisit gerekli etkiyi gösteremeden yıkanıp gidecektir. Böyle bir durumda, pestisitin tekrar uygulanması gerekecektir.
Pas ilacı dekara ne kadar atılır?
İlaçlamada dekara 2 kg %5 oranında karboril etken maddeli pestisit püskürtücülerle püskürtülmektedir.
Pas hastalığı nasıl geçer?
Hastalık durumunda, uygulama 3 veya 5 günlük aralıklarla yapılabilir (hastalığın şiddetine bağlı olarak). Klor dioksitin pas hastalığına neden olan mantarları öldürdüğü ve hastalığın ilerlemesini durdurduğu bilinmektedir. Klor dioksit, bitkiye zarar vermeden hastalığı kontrol etmenin etkili bir yöntemidir.
Pas bitkilere zarar verir mi?
Pas mantarları teleutosporlar şeklinde kışlar ve bazı durumlarda miselyum bitki dokusunda hayatta kalır. Pas hastalığı, kültür bitkileri için çok tehlikeli bir hastalıktır ve özellikle ılıman iklime sahip ülkelerde tahıllara zarar verir.
Arpada mantar hastalığı neden olur?
Arpa ahududu (Ustilago hordei), arpa bitkisinde hastalığa neden olan bir mantar türü ve patojendir. Bu mantar, arpa bitkisinin saplarına ve tanelerine saldırır. Ustilago hordei’nin neden olduğu bir enfeksiyon, arpanın ekonomik değerini azaltabilir ve ürün kaybına yol açabilir.
Arpaya üst gübresi ne zaman atılır?
Gübreleme dönemi; Ekim mibzeri ile yapılıyorsa taban gübresi tohumla birlikte toprağa serpilmeli, serpme yapılıyorsa ekimden en az bir hafta önce verilmelidir. Üst gübre ise kardeşlenme döneminde mümkün olduğunca erken verilmelidir.
Kök çürümesi neden olur?
Kök çürümesi genellikle çok fazla su ve zayıf toprak drenajından kaynaklandığından, yeni toprağın suyu iyi bir şekilde boşaltması önemlidir. Perlit, vermikülit veya kum gibi malzemelerle drenajı iyileştirebilirsiniz. Bitkinizi temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş köklere sahip yeni toprağa dikin.
Arpa ot ilacı ne zaman atılır?
Tahıllar (buğday, arpa): Yabancı otların tam çıkışından tahılların kardeşlenme döneminin sonuna kadar kullanılır. Tahılların uykuda kalmasından sonra uygulanırsa istenilen etki elde edilemez ve bu nedenle önerilmez. Dondan sonra veya gece don bekleniyorsa kullanmayın.
En iyi pas ilacı hangisi?
Külleme ve pas hastalığına karşı en etkili ilaç Azimut! Tebukonazol ve azoksistrobin etken madde karışımı ile üretilen Azimut, yapraklara kısa sürede nüfuz ederek mantar oluşumunu engelliyor ve uzun süreli koruma sağlıyor.
Arpa pas hastalığı neden olur?
Yaprağın üst tarafında makine delikleri gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden bu pasa çizgisel pas da denir. Yüksek nem veya yağmur hastalığı tetikler. Hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 10-15 °C’dir.
Buğdayda pas hastalığı ilacı ne zaman atılır?
Çoğunlukla buğday ve diğer ekili ve yabani otlarla beslenirler. Kımıl mücadelesi çoğunlukla nisan ayının ikinci haftasından itibaren ilkbaharda ovalara gelen yetişkinlere karşı yapılır. Toplu iniş alanlarında mücadeleler hemen ve gecikmeden başlar.
Narenciye pas ilacı ne zaman atılır?
Mayıs ayının başından itibaren (çiçeklenmeden sonra) her hafta narenciye bahçesini temsil eden bahçenin değişik yerlerinden 100 adet meyve ve yaprak, 10-15 büyütmeli el büyüteçle kontrol edilir. Yaprak başına 3-4 adet ve meyvelerde 1 cm2 alanda 1-2 adet pas böceği görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır.
Fasulyeye pas ilacı ne zaman atılır?
Fasulye pası: Bölgedeki fasulye bitkisinin yapraklarında pas püstülleri görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalı ve hastalığın şiddeti, iklim şartları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilmelidir.
Pas ilacı hangi bitkilerde kullanılır?
Açıklama: Bağ, gül ve tütünde külleme hastalığının kontrolünde tavsiye edilir.
Bitki ilaçlama hangi saatlerde yapılır?
İlaçlama her saat yapılamaz, ilaçlama saati mümkünse sabah ve akşam olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler ilaçlama için uygun zamanlar değildir. Bu arada rüzgara dikkat etmeliyiz. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar ilacı doğrudan bize getirir.