Dosya hangi mahkemede birleştirilir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Soruşturma dosyası birleştirilebilir mi?
Düzenlemeden anlaşılacağı üzere; ‘Cumhuriyet savcısının talebine uyulması kaydıyla’ ibaresi yer aldığından, Cumhuriyet savcısının birleştirme talebi olmadıkça, iki mahkemenin birinde dosyaların birleştirilmesi mümkün değildir.
Hangi dava birleştirilemez?
(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
Davalar ne zaman birleşir?
Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.
Birleştirme kararını kim verir?
İkinci mahkeme, ilk mahkemeden aldığı bilgiden sonra iki dava arasında bağlantı olduğuna karar verirse (HMK m. 166/4), talebin kabulüne ve eldeki (ikinci) davanın ilk dava ile birleştirilmesine karar verir. Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3).
Hangi davalar birlikte açılabilir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, aynı yargı çevresi içinde bulunan aynı derece ve görevdeki hukuk mahkemelerinde açılan davalar, davanın herhangi bir aşamasında talep üzerine veya aralarında bağlantı varsa ilk davanın açıldığı mahkemede kendiliğinden birleştirilebilir.
Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?
Savcılığın delil toplamak ve soruşturmayı tamamlamak için yeterli zamanı olacaktır. Bu süre genellikle birkaç ay ile sınırlıdır, ancak bazı karmaşık dosyalar için yıllar alabilir.
7 günlük savunma süresi ne zaman başlar?
SAVUNMA HAKKI (1) ❖ En az 7 günlük makul bir süre verilir. ❖ Savunma süresi, bildirimin yapıldığı günü izleyen günden itibaren başlar.
Soruşturma dosyası hukuk hakimini bağlar mı?
Kanunun 53. maddesine göre, hukuk hâkimi için bağlayıcı değildir. Hukuk hâkimi, kusurun varlığı bakımından sorumluluğa ilişkin ceza hukuku hükümleriyle bağlı değildir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA YARGILAMASINA ETKİSİ İlke olarak ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkilemez.
Terditli dava nedir?
Çifte dava, davacının aynı davada, aynı davalıya karşı, aralarında birincil-ikincil ilişki kurularak hukuki veya ekonomik olarak ilişkili birden fazla talep ileri sürmesi halinde söz konusu olur (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, m. 111/1).
Karar türü birleştirme nedir?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Dosyanın ayrılması ne demek?
Davaların ayrılması, soruşturma aşamasında tek bir esasa göre ele alınan davaların yeni bir esasa göre ayrı ayrı görülmesi anlamına gelir. Mahkeme, yargılamanın herhangi bir aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir.
Ceza davaları hangi mahkemede birleştirilir?
a-Birleştirme Örneğin, biri İlk Derece Mahkemesinin, diğeri Yargıtay’ın görev alanına giren iki ilişkili uyuşmazlığın Yargıtay’da birleştirilmesi yoluyla görülmesi mümkündür[13].
Dava birleştirme talebi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı, referans numaraları farklı ancak aynı olan iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bu dosyalardan birinde verilen kararın diğerini de etkilemesi söz konusudur.
CMK birleştirme hangi mahkemede yapılıyor?
14. Yargıtay’ın birleştirme kararının usul ve yasaya uygun olduğu kabul edilmelidir. Aynı bölge mahkemesi mahkemeleri arasındaki birleştirme uyuşmazlıklarının çözüm yeri Yargıtay değil, yetkili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA YARGILAMASINA ETKİSİ İlke olarak ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkilemez.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.