Sıralı cümle nedir ve örnekleri nelerdir?
Sıralı cümleler; Virgül ve noktalı virgül gibi noktalama işaretleriyle birbirine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan içeri göz attırır; Kazma kürek yaktırır insana. Samanını sakla, zamanı gelecek.
Sıralı cümleleri ayırmak için nasıl kullanılır?
Noktalı virgül (;), normalde virgülle ayrılmış metin gruplarını ve satır kümelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir; duraklama işareti olarak kullanılır ve virgülden daha güçlü, noktadan daha zayıftır.
Doğru cümle nasıl kurulur?
Türkçe cümle kuruluşunda yüklemin konulması gereken yer cümlenin sonudur. Öğe dizilimi genellikle özne + tamamlayıcılar + yüklem şeklindedir. Bu yapıda yüklemin sonunda olduğu cümlelere düzenli cümleler veya basit cümleler denir.
Bir cümlede iki yüklem olur mu?
1- Yüklem genellikle cümlenin sonunda bulunur. Başında veya ortasında bulunabilir. 2- Fiil olan kelimelerin dışında, isim ve isim sözcüklerinden oluşabilir. 3- Cümle birden fazla yüklem içerebilir.
Sıralı cümlede virgül şart mı?
4) Ardışık cümleler: Bağımsız yargıları ifade eden iki veya daha fazla cümlenin anlamsal bir birim içinde düzenlenmesiyle oluşturulan cümlelerdir. Yüklemleri çekimli fiiller olan ardışık cümleler virgül veya noktalı virgülle ayrılır.
Bağlı cümle nasıl anlaşılır?
Bağımlı cümle, bağlaçlarla birbirine bağlanan birden fazla cümleden oluşan bir cümle grubudur. Bağımlı bir cümlede, cümleler birbirine bağlıdır ancak, ancak, ne yazık ki, ancak, yalnızca, çünkü, iken, oysa, beri, ve, veya, ne… ne de…, her ikisi de… ve . . gibi bağlaçlarla bağlanır.
Sıralı cümlelerin sonuna ne konur?
Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Ardışık cümleler arasına virgül konur. Örnek: Dolaptan istediğim kitabı çıkarıp bana uzattı. – Selamlamadan sonra virgül konur. Örnek: Teyzeciğim seni çok özledim. – Uzun cümlelerde özne sonrasında virgül kullanılır.
Tırnak işaretinin kuralı nedir?
Tırnak içinde, anlamı vurgulanmak istenen sözcüklerin başında ve sonunda, cümle içinde kullanılan yabancı bir sözcüğün açıklanmasında, karşılıklı konuşmalarda tire yerine kullanılan noktalama işaretidir.
2 tane kurallı cümle söyler misin?
Düzenli cümle: Kalemi masanın üstünde bıraktım. (kurallarla) Bu görevleri yarına kadar bitirmelisin. (düzenli)
Tek kelimelik cümle olur mu?
Tek bir fiil formundan oluşabileceği gibi, dilbilgisi bağlarıyla birbirine bağlanan birçok kelimeden de oluşabilir. “Gidiyorum”, “Gideceğiz”, “Hadi gidelim.” Tek bir kelimeden oluşan bir ifade, örneğin; “Gidiyorum.” “Sen gidiyorsun.” “Hadi gidelim.” Bunlara iki öğeli denir.
Yüklemin isim mi fiil mi olduğunu nasıl anlarız?
Cümlenin yüklemi belirlenir. Fiiller, “-mek, -mak” mastar ekini alabilen kelimeler olduğundan, bu mastar eklerinden karşılık geleni cümlenin yüklemine eklenerek yüklemin fiil olup olmadığı belirlenir.
Belirtisiz nesne nedir kısaca?
Belirsiz nesnenin durum eklerine ihtiyacı yoktur (nominatif haldedir). Yolda karıma çiçek aldım. (Ne?) Yarın terziye bir takım elbise diktireceğim. (Ne?) Biraz uzanmak ister misin? (Ne?)
Sıralı cümlelerin arasında ne kullanılır?
Virgül (,) – Virgül, bir cümlede ardışık sözcükler ve ifadeler arasına yerleştirilir. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Virgül, ardışık cümleler arasına yerleştirilir.
Aktarma cümle nedir?
3 Coşar (1997, s. 153) aktarma cümlelerini ayrı ayrı inceleyerek şöyle diyor: “Aktarım cümleleri, dolaylı ve dolaysız ifade cümleleridir.” Bunlar, bir ifade veya kelime öbeği içeren cümleler, sözde iç içe cümleler, ayrıca birden fazla alıntı içeren cümleler ve tam cümlecikli cümlelerdir.” şeklinde tanımlıyor.
Basit cümle örnekleri nelerdir?
Basit cümle, tek bir yargı içeren bir cümledir. Bugün yoğun bir gün geçirdim. Pazardan bir karton yumurta aldım.
Ara cümle nedir örnek?
Bir sapma, cümlenin iki virgül veya iki tire arasına yerleştirilen ve açıklama amaçlı kullanılan ve çıkarılmasının cümlenin anlamını etkilemediği bir parçasıdır. Cümle biçiminde olduğunda buna cümle denir. Örnekler: Annem, bunu asla unutmayacağım, bana bir peçeteyle bu serçeyi uzattı.